Handelsbescherming: hoe hard strijdt de EU voor eerlijke handel om banen te beschermen?

Handelsbescherming: hoe hard strijdt de EU voor eerlijke handel om banen te beschermen?

De Europese Unie werkt over de hele wereld hard aan eerlijke handelsovereenkomsten. Tegelijkertijd strijdt zij net zo hard om Europese werknemers en bedrijven te beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken. Van zonnepanelen, staal tot biodiesel; de Commissie heeft regels tegen dumping en subsidies. Op deze manier beschermt de EU het principe van open markten en zorgt zij voor een gelijk speelveld.

Read more

De Europese antidumpingregels zorgen ervoor dat sectoren eerlijk kunnen concurreren. Door maatregelen te nemen laat de EU zien dat hoewel vrijhandel welkom is, het wel eerlijk moet zijn. Zo heeft iedereen profijt.

Marktverstoringen bestrijden is ook een internationale inspanning. De handelsregels van de EU zijn gebaseerd op regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De Europese Commissie is verantwoordelijk voor het onderzoeken van zowel dumping als subsidies en voor het opleggen van maatregelen.

Vanaf het begin van de Commissie van Juncker in 2014 heeft de EU 35 handelsregels opgelegd, waarvan 20 in de staalsector. In totaal zijn er 145 maatregelen van kracht, die samen meer dan 350.000 banen beschermen.

De EU neemt dit soort maatregelen echter op verantwoorde en gerichte manier. Minder dan 0,5% van de totale import van de EU wordt momenteel beïnvloed door Europese antidumping- en antisubsidieregels.

Omhoog