Zijn handelsverdragen er alleen voor kleine of ook voor grote bedrijven?

Zijn handelsverdragen er alleen voor kleine of ook voor grote bedrijven?

Kleinere bedrijven die exporteren, gemiddeld zeven keer sneller groeien dan bedrijven die dat niet doen.

Read more

Van China tot Zuid-Afrika, Europese bedrijven voeren dagelijks over de hele wereld goederen uit ter waarde van honderden miljoenen euro.

En 80 % van deze exporteurs heeft minder dan 250 werknemers in dienst. Alles bij elkaar exporteren meer dan 600 000 kleine en middelgrote bedrijven vanuit Europa naar landen buiten de EU.

Maar ze worden allemaal geconfronteerd met grote uitdagingen. Douanetarieven en gecompliceerde regels leiden tot kosten die kleinere bedrijven niet zo gemakkelijk kunnen dragen als hun grotere concurrenten. EU-handelsverdragen zijn bedoeld om deze last te verlichten, omdat kleinere bedrijven die exporteren, gemiddeld zeven keer sneller groeien dan bedrijven die dat niet doen.

Handelsverdragen helpen ook grote bedrijven die in de EU zijn gevestigd om meer te exporteren en grondstoffen aan te kopen die ze nodig hebben om eindproducten te fabriceren. Naast grote Europese bedrijven hebben ondernemingen in buitenlandse handen in de hele EU meer dan 7 miljoen mensen in dienst.

Grote bedrijven hebben handelsverdragen niet echt nodig, omdat ze de middelen hebben om door te dringen op nieuwe, buitenlandse markten. Kleinere bedrijven kunnen naar verhouding sterker profiteren van vereenvoudigde handelsregels. Daarom kijkt de EU in haar nieuwe handelsstrategie en bij de onderhandelingen over handelsverdragen in het bijzonder naar de belemmeringen waarmee kleinere bedrijven te maken hebben. De uitdaging is om kleinere bedrijven te informeren over kansen die worden gecreëerd door handelsverdragen, en hen te helpen hiervan te profiteren.

Omhoog